Menu and search Σύγκριση
 
Γλώσσα
    Οδηγίες για σήμανση πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης
    3/7/21

    Οδηγίες για σήμανση πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης

      

    ← Previous Next →
    H υγιεινή αποτελεί τη Νο1 προτεραιότητα για κάθε σύγχρονη επιχείρηση. Το κομμάτι, όμως, της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης παραμένει μία μεγάλη τάση που έχει ως ημερομηνία ορόσημο την 3η Ιουλίου, 2021, όταν και ξεκινά η εφαρμογή του νέου νόμου για τα πλαστικά μίας χρήσης. Ο νόμος αυτός αποτελεί Ευρωπαϊκή Οδηγία και είναι μέρος τόσο της στρατηγικής της ΕΕ, όσο και της εθνικής στρατηγικής*. Στη VARIO, σε συνέχεια των webinars που πραγματοποιήσαμε τον Απρίλιο, 2021 όσον αφορά την εφαρμογή του νέου νόμου, όπως σας ενημερώσουμε εκ νέου για τις αλλαγές που εφαρμόζονται από τις 03.07.2021 και τις σχετικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Οι αλλαγές που εφαρμόζονται από τις 03.07.2021 είναι οι εξής δύο:
    1. Η απαγόρευση πώλησης προϊόντων που είναι κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου ή σε μέρος τους από πλαστικό. Τα προϊόντα αυτά είναι:
    • X Καλαμάκια
    • X Αναδευτήρες
    • X Μαχαιροπίρουνα
    • X Πιάτα
    • X Μπατονέτες
    • X Όλα τα προϊόντα που κατασκευάζονται από EPS
    1. Η εφαρμογή ειδικής σήμανσης σε προϊόντα που είναι κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου ή σε μέρος τους από πλαστικό. Ο σκοπός της σήμανσης είναι: - να ενημερώνει τον καταναλωτή/χρήστη ότι τα εν λόγω προϊόντα περιέχουν πλαστικό, - να αναφέρει επιπτώσεις της μη ενδεδειγμένης απόρριψής τους στο περιβάλλον, - να δίνει λεπτομέρειες σχετικά με τις επιλογές διαχείρισης του προϊόντος ως αποβλήτου. Τα προϊόντα που θα πρέπει να φέρουν τη σήμανση είναι τα παρακάτω:
    • ! Πλαστικά και χάρτινα ποτήρια με επίστρωση πλαστικού (PE & PLA)
    • ! Υγρά μαντηλάκια προσωπικής υγιεινής και οικιακής χρήσης
    Σε ότι αφορά τα είδη για τα οποία υπάρχουν απαιτήσεις σήμανσης ο εκτελεστικός κανονισμός ορίζει ότι, έως τις 04.07.2022 μπορεί να τοποθετείται με αυτοκόλλητα επάνω στις συσκευασίες των πακέτων/κιβωτίων των προϊόντων ή σε κάθε τεμάχιο προϊόντος εάν πωλείται ξεχωριστά. Αυτό αποτελεί λύση για παραγωγές που έχουν ήδη γίνει και δεν φέρουν τυπωμένη τη σήμανση. Μετά τις 04.07.2022 η σήμανση θα πρέπει να είναι τυπωμένη ή εγχάρακτη επάνω στο προϊόν. Δεδομένων όλων των παραπάνω, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι για τα προϊόντα που επηρεάζονται από τις απαιτήσεις σήμανσης (ποτήρια μίας χρήσης και υγρά μαντηλάκια) έχουμε προχωρήσει, ως VARIO, στην εκτύπωση αυτοκόλλητων με την απαραίτητη σήμανση τα οποία θα παραλαμβάνετε σε κάθε παραγγελία σας, εφόσον δεν έχει παραληφθεί απόθεμα με τυπωμένη σήμανση. Η σήμανση δεν είναι υποχρεωτική για είδη με επιφάνεια μικρότερη των 10cm2 (όπως για παράδειγμα μπατονέτα ή καλαμάκι).
    Χρειάζεστε υποστήριξη; Είναι δίπλα σας και ένας εξειδικευμένος σύμβουλος της VARIO |  [email protected] | 210 341 8230

    *Μάθετε περισσότερα για τον νέο Νόμο (4736/2020) μέσα από τη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ΕΔΩ.

    © VARIO 2022 - All Rights Reserved. Developed & Designed by MageGuide